fbpx
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://mamarugzak.be 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

10 must haves tijdens een lang ziekenhuisverblijf

Dag 13 in het ziekenhuis. Nog nooit ben ik zolang opgenomen geweest. Mijn maximum was 5 dagen tijdens een andere behandeling voor MS (Lemtrada). Het doet wat met een mens, zeker en vast. De muren ben je héél rap op uitgekeken. Als je dan ook nog eens op verplichte quarantaine in je kamer moet blijven voel je je als een puber met huisarrest. Bij deze enkele tips om een lang verblijf toch iets aangenamer te maken.

1. Bluetooth speaker (of je gsm-speaker)

Het doet wat met je gemoed die ‘isolatie’, bedoeling is dus om het af en toe volledig van je af te schudden. Waarom een bluetooth speaker dan? Wel, als ik op sta en mij klaar maak in de badkamer zet ik rustgevende zen-muziek op (meestal één of andere yoga of slow morning playlist op Spotify). Ik neem de tijd om mijzelf op te frissen en besteed die aandacht zeer bewust aan mijzelf. De muziek helpt om je in een andere sfeer te brengen dan in het ziekenhuis.

Ook overdag als ik een tijdschrift of boek lees durf ik ook wat muziek op te zetten, of enkele hits om wat te zingen. Music heals.

2. Digitale multimedia

Je smartphone, die sowieso al aan bijna eenieders hand vast plakt. Een bare necessity voor je contact met de buitenwereld. Facetime, Whatsapp, Messenger, Snapchat, Facebook, Instagram. Een vloek tijdens de werkuren maar een zege tijdens een ziekenhuisverblijf. En natuurlijk een occasionele selfie mag er ook bij, want je bent het waard!

Dan heb je nog een laptop/tablet voor films, Youtube, spelletjes, … Mijn man kijkt veel Youtube-filmpjes maar het is nog steeds niet “op”.

Let er wel op dat dit niet het enige is dat je doet, want dan heeft het het omgekeerde effect. Go off your screen and dance baby.

3. Abonnementen

Bij al deze multimedia zijn enkele abonnementen ook mooi meegenomen. Zoals hierboven vermeld Spotify for your music input (of iets gelijkaardig), Netflix of Disney+ for your visual pleasure. Er zijn vast nog ontelbaar veel soorten abonnementen maar ik denk dat dit de voornaamste zijn.

4. Podcasts

Over gezondheid, werkethiek, Oprah Winfrey, minimalisme, … De podcast wereld is helemaal open gegaan en er is zooooveeel interessant om te ontdekken. En weet je wat het beste is? Je hoeft er helemaal niets voor te doen? Heb je een mindere dag? Zet een podcast op op je speaker/laptop/gsm en lig neer op bed. Val in slaap of leer bij, de keuze is aan jou!

5. Hobby times

Heb je zo van die creatieve hobby’s die ergens in je huis rondslingeren en daar ook blijven liggen omdat je geen tijd hebt? De ideale moment om ze vanonder het stof te halen en mee te nemen naar het ziekenhuis. Ik moest nog op zoek gaan naar een nieuwe creatieve hobby om mijn schermtijd wat te reduceren. Net voor mijn opname had ik nog een workshop punch needle gedaan, wat wel leuk was! Maar gezien ik de tools nog niet had was dat geen optie.

Wat ligt hier dan wel? Kleurboeken voor volwassenen! Echt zot hoe de tijd vliegt als je aan het kleuren ben. Net wat je nodig hebt voor die lange hospitaaldagen dus.

Van mijn mama heb ik ook nog een DIY-kit gekregen om een unicorn dreamcatcher te maken voor Oona. Ok mama 😄

6. Boeken/tijdschriften

Voor de niet multimedia-mens of liefhebber van gedrukt papier zijn boeken en tijdschriften dan weer een must. Ik ben een moeilijke lezer (dat kan mijn buurvrouw bevestigen 😅 ik kreeg een tweetal jaar geleden van haar een boek en heb het nog altijd niet uitgelezen) maar een tijdschrift is dan weer iets luchtiger. Ik had nog een paar dingen liggen thuis die nu dus wel de tijd hebben gekregen om te lezen.

7. Verzorgingsproducten

You, yourself and you. Je hebt massa’s tijd en je kan die volledig aan jezelf spenderen. Als mama van 2 is dat een zege (en een vloek, want ik mis mijn schatjes). Toeval trof dat ik net een Magic Adventure box had besteld bij Puur Naturel met producten van RainPharma. Ik kende deze nog niet, dus het was het uitgesproken moment om ze in het lang en het breed te testen. Dit is in combinatie met punt 1, als ik mij ’s ochtends en ’s avonds verzorgde. Tussendoor af en toe een maskertje en mijn huidje is very happy.

8. Personal food

Ik moet nog steeds een ziekenhuis tegenkomen waarvan gezegd wordt “het eten is daar goed!”. Om de schade wat te beperken neem je dus best een paar dingen mee van thuis die je mag eten. Ik moet bijvoorbeeld een kiemvrij dieet volgen, dus mag geen rauwe dingen nuttigen. Noten moeten gebrand zijn, eten gekookt, gestoofd of gebakken zijn, maximaal 1 dag oud, … 1 ding was alleszins een must: mayonaise (Ken Lee without)

9. Je eigen hoofdkussen

De eerste paar nachten had ik mijn eigen kussen nog niet mee (ik gunde Sam zijn moment met mijn kussen, hij kan er niet tegen dat ik het beste heb) en ik denk dat dat ook effect had op mijn nachtrust. Dus, tijd voor een kussenverhuis. En effectief, daarna kon ik beter slapen, al had de Lormetazepam er misschien ook iets mee te maken 😴

10. Leuke, gemakkelijke kleren

Het is vaker van toepassing voor mensen die op regelmatige basis naar het ziekenhuis moeten komen om bijvoorbeeld chemo te krijgen, maar dus iets belangrijk dat ik daar van geleerd heb: “er bestaan toch geen ziektekleren, je kleedt je toch ook niet om als je ziek bent om naar de dokter te gaan”. Zo bestaan er dus ook geen ziekenhuiskleren, chemokleren, … Maar het is verleidelijk om jezelf “dutsig” te vinden als je hele dagen in je trainingsbroek rondloopt (by all means, please do als dat je ding is!)

Ik kies voor de gulden middenweg: ik heb shortjes mee, gewone losse tshirts en topjes en leuke gekleurde truien. Een mengeling van comfort en kleur dus. Geen kleedjes, jeansbroeken, spannende broeken, … Just fun casual stuff dat je thuis zou dragen als je met je billen aan het shaken bent.

 

Zo, dat waren mijn 10 tips. Hopelijk ben je er iets mee tijdens een toekomstig langdurig ziekenhuisbezoek. Ik wens het je natuurlijk van harte niet toe.

Misschien nog een exta bonustip:

Weet dat ook dit van voorbijgaande aard is, aan alles komt een einde en het is er soms sneller dan je denkt. Veel moed 💙

 

Categorie:Tips
VORIGE POST
Brief aan mijn ouders
VOLGENDE POST
Stamceltransplantatie bij MS: deel 4
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
0
Wat denk je van deze blogpost, let me know!x