fbpx
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://mamarugzak.be 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
Mama rugzak Lies Pieters

Mama met Multiple Sclerose

Een blog van een jonge mama van het mooie jaar 1987. Mijn jeugd was gevuld door kampen bouwen, Barbies vs Playmobil en kattenkwaad met de zus.

Sinds 2016 beoefen ik de prachtige job als moeder van ons zoontje Kobe. In november 2018 werd hij gebombardeerd tot grote broer toen zijn zusje Oona ons gezin vervolledigde.

Leven met extra bagage

Het leven stond echter even stil in 2012, toen ik in december de diagnose MS (Multiple Sclerose) kreeg. Net een huis (ruïne) gekocht, waarna de volgende stap tuintje, kindje moest zijn, maar dat was even niet aan de orde. Of ging het helemaal niet meer aan de orde zijn?

Ik neem je mee in mijn leven vol uitdagingen, op persoonlijk, medisch, professioneel, relationeel, … vlak, gaande van de kleinste mug tot de grootste olifant. Want erover praten helpt, en je bent eigenlijk nooit echt alleen.

En jij hebt, Multiple Sclewatte?

Multiple Sclerose, ofwel MS. Het is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Er treden ontstekingen op die de myeline beschadigen, de beschermende isolatielaag rond je zenuwen. Als resultaat daarvan kun je klachtverlies, spierspasmen, sensorische storingen, … ervaren. Ongeveer 10000 mensen in België hebben MS.

Mag je dan kinderen hebben?

Bij een chronische ziekte komt het vaak voor dat je jezelf de vraag stelt of je nog wel mama kan/mag worden of niet. Zal je het fysiek aankunnen? Heeft de bevalling een effect op de ziekte? Hoe zal het verder verlopen met mij en de ziekte? Vragen waar je vaak geen antwoord op krijgt, tot het effectief zover is. Soms moet je dan (in samenspraak met de specialist) de sprong wagen, en je laten omsingelen door voldoende mensen die je kunnen bijstaan bij het ouderschap.

Waarom deze blog?

Omdat ik niet alleen ben, en jij ook niet. Er zijn veel mama’s en papa’s die extra bagage op hun schouders hebben/krijgen tijdens het ouderschap. Ik heb verschillende vriendinnen met extra bagage in de vorm van een chronische ziekte, maar ik kan gelukkig zeggen dat ze het stuk voor stuk prima doen! Mama zijn in combinatie met een job, het huishouden en ondertussen nog een ziekte kunnen plaatsen. Hetgeen ik geleerd heb in al die tijd: het leven stopt niet bij de diagnose, het wordt uitdagender.

Alleen maar een slecht-nieuws-show dan?

Uiteraard niet! Ik leid een volwaardig leven, inclusief kinderen, job, huishouden, relatie, onzekerheden, imperfecties, zorgen, goestingskes, … en daar laat ik je kennis mee maken.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this