fbpx
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://mamarugzak.be 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
Mama Rugzak ik ben moe

“Ik ben moe”

Vermoeidheid. Iets wat zeer moeilijk uit te leggen is, en nog moeilijker te begrijpen valt. Want de ene persoon is moe na een avondje uit, de andere vanaf het moment dat hij/zij ’s ochtends opstaat. Iedereen ervaart het moe-zijn anders.

Het is het meest voorkomende symptoom bij multiple sclerose (>90%), en toch blijft het voor de meeste mensen moeilijk te verstaan. “Ga dan wat vroeger in je bed”, “doe ’s middags een dutje”, “ga niet zo lang weg”, … Ik zal dat even heel kordaat ontkrachten: dat helpt niets.

De vermoeidheid leeft in ons lijf, of we dat nu willen of niet. Het gaat niet weg door uren te slapen of door sloten koffie te drinken, neen. We zijn gewoon moe. Punt. Het is best frustrerend om telkens opnieuw op dat onbegrip te botsen. Mensen die CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom) hebben zullen dit vast en zeker herkennen. Het eindeloos gevecht tegen alle oordelen eist nog meer energie van ons. Energie die we niet op overschot hebben om mee te beginnen.

Je botst op onbegrip

Leg maar eens uit aan je baas dat je te moe bent om te werken? Of aan je vrienden dat je niet mee kan gaan? Als je niet kan rekenen op hun begrip krijg je iets totaal anders. Een stempel, met 3 grote letters: L U I.

A word of advice? Stop met je te verdedigen. Spendeer dat beetje energie dat je hebt aan dingen die je gelukkig maken. Aan mensen of activiteiten die je net meer energie geven.

Plan je dag

Hier alvast enkele tips waarmee je aan de slag kunt gaan:

  • Leer je energieniveau kennen. Probeer een patroon te herkennen in je dagen: wat vraagt het meeste energie, vanaf wanneer wordt het moeilijk, …
  • Plan je inspanningen aan de hand van dat energiepatroon. Merk je dat je meer energie hebt ’s ochtends als je net opstaat? Doe dan de taken die het meeste van je vragen.
  • Hou rekening met rustmomenten. Ga je graag eens gaan lopen, maar ben je daarna helemaal uitgeput? Blokkeer een extra tijdsslot in je agenda om te rusten, zodat je terug wat energie kan opbouwen
  • Overdoe je niet. Had je 20 taken op je lijstje staan en heb je er maar 5 kunnen doen? Maakt niet uit, de wereld zal niet vergaan, en morgen is er weer een dag 🙂
Categorie:MS
VORIGE POST
Zwangerschap en MS
VOLGENDE POST
Thank you 2019, NEXT!
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
0
Wat denk je van deze blogpost, let me know!x