fbpx
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://mamarugzak.be 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Tournée minérale for life

Ik ben 5 maand sober. Voila, het is gezegd en geweten. En het zal hier niet bij stoppen, de bedoeling is om de rest van mijn leven geen alcohol meer te degusteren.

Vooroordelen

Het begon al de eerste keer toen we uit eten gingen met de collega’s van mijn man en er een virgin mojito voor mijn neus stond. “Da’s toch nie normaal, gij drinkt toch altijd?” “Dees klopt niet” “Hebde ons iets te vertellen misschien?”.  Ik kan ze geen ongelijk geven, de enige keren dat ik niet dronk voor een langere tijd was als ik zwanger was.

Gezondheid primeert

Als je gezondheid sowieso al een slag of twee heeft gekregen probeer je het mogelijk en haalbare te doen om die derde te voorkomen. De clichés komen steeds terug, ook in het geval van MS: voldoende bewegen, een gezonde levensstijl, geen/weinig stress, …

Maar af en toe eens een frietje stekken of een pizza slice naar binnen schuiven zeg ik geen neen tegen 🍕 Dat kan uiteraard nog veel beter (zeker tijdens de lockdown, ik at de verveling weg) maar je moet nog kunnen genieten ook natuurlijk.

Er was zo één iets waar niemand echt van wakker ligt omdat het doodnormaal is: alcohol. Een gin tonic, een glaasje wijn bij het eten, een digestiefke voor de liefhebbers. Alcohol maakt deel uit van gezelligheid. En of het gezellig is!  Mijn wijnliefhebbende/graag aperitievende schoonfamilie heeft dat nog meer versterkt, want al die goede momenten werden steeds vergezeld door een lekker glaasje alcohol.

Maar de lijn is dun, en al snel blijft het niet beperkt tot die momenten. Een moeilijke dag op het werk? Dat verdient een glas wijn. En nog één. En daarna misschien nog eentje. Oei, al een halve fles? Oh ja …

Slaaprovend

Aan het lijstje hierboven ivm een gezonde levensstijl vergat ik nog de belangrijkste toe te voegen: slaap. Voldoende slaap is van levensbelang. Een ‘geluk’ dat ik 2 jonge kinderen heb zodat ik aan een goede portie slaap absoluut niet toekom 😕 Na die halve fles op die moeilijke werkdag geraakte ik zelfs nog moeilijker in slaap. En mijn onderrug voelde warm van binnen uit, helemaal tot aan mijn voeten. Hmmm, vreemd.

Beslissing

Op een dag was ik op mijn twee maandelijkse controle bij mijn schoonbroer osteopaat Wouter. “Ik had gisteren een glas wijn gedronken en eerlijk? Het smaakte mij niet echt. En toen voelde ik mij stom dat ik gedronken had terwijl het dan ook nog niet eens lekker was.” Veel vijven en zessen later hadden we een goed gesprek gehad over het feit dat alcohol sowieso voor niemand goed is, laat staan voor mij. En zonder dat ik het wist, was dat glas wijn mijn allerlaatste glas (ooit?) geworden. Zonde, beter een goede wijn gekozen dan …

Wedstrijd

Ok, we gaan het proberen zonder. MAAR, ik zou wel graag een alternatief vinden voor een gin tonic. Gelukkig gaan de ondernemingen mee met de trends en zijn er reeds enkele alcoholvrije gins op de markt te verkrijgen. Ik had er reeds 1 geproefd op één of andere beurs, maar was dat even misvallen … Het trok op niets. Maar bon kijk, een leuke fles, de smaken staan mij aan, laten we het proberen. Oef, een waardig alternatief gevonden! Aperitief GT was still a go!

Met dit appeltje voor de dorst begon ik er een wedstrijd van te maken. Elke dag zonder alcohol was een gewonnen dag. Het werd zelfs zo “erg” dat ik er “nachtmerries” over had. Onbewust dronk ik een glas alcohol leeg, en toen brak het angstzweet mij uit. Shit, ik ging niet meer drinken, dat was niet mijn bedoeling, het is om zeep! 😱 Gelukkig bleek het maar een droom te zijn.

Voordelen

Ik vind het moeilijk om te zeggen of ik er al voordeel uit gehaald heb. Enerzijds is er geen twijfel over mogelijk, want ik belast mijn lever niet extra met alcohol, het heeft geen effect op mijn slaap (mijn dochter daarentegen …), het is lang geleden dat ik dat warm gevoel in mijn onderrug heb gehad. Dus ja, mijn lichaam zal mij zeker dankbaar zijn voor deze ondernomen stap.

Mijn eerste opstoot was volgens mij ook veroorzaakt door overdreven consumptie van alcohol en vettig eten. Nu heb ik sinds september geen opstoot meer gehad, terwijl die normaal af en toe de kop opsteken.

Voel ik mij echt WAUW-beter? Neen, dat niet. Of toch niet bewust. Of misschien wel maar dat het dan teniet wordt gedaan door andere factoren.

Maar al bij al ben ik zeer blij met mijn keuze. Mensen rondom mij beginnen het te accepteren, ik heb voldoende alternatieven die mij ook smaken (kom, eerlijk, een goed glas water kan toch ook al lekker zijn?) en ik doe mijn lijf een plezier. En misschien het belangrijkste van allemaal: ik ben ontzettend trots op die keuze, want er zijn er niet veel die het zullen nadoen.

#tourneemineraleforlife 💧

Heet van de pers

Toevallig zag ik onlangs een oproep staan op HLN dat ze mensen zochten die geen alcohol meer dronken. Waarom niet, dacht ik, en ik stuurde een mailtje met mijn verhaal.

Zie hier, nu weet meteen heel België dat ik niet meer drink, schol!

(Wel een zeer povere woordkeuze van HLN: “ik lijd aan MS”. Daar zullen we het nog eens over hebben later)

VORIGE POST
Oona b(r)abbelt II
VOLGENDE POST
Welles nietes
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
0
Wat denk je van deze blogpost, let me know!x